Novinář v popkultuře: Občan Kane

Občan Kane, filmové drama klasického Hollywoodu z roku 1941 režiséra Orsona Wellese, vypráví příběh amerického občana Kanea z vyšší společenské vrstvy, který se rozhodne vést noviny. Příběh postupně ukazuje, že peníze a moc ještě nezaručují štěstí.

Charles Forster Kane, hlavní hrdina, je muž velký a odvážný, s hlavou plnou nápadů, ambiciózní, arogantní, muž s obrovskou mocí, muž bez ideologie věřící jen sám v sebe, svoje schopnosti a možnosti. Wellesův Občan Kane je nadčasový film, jelikož předpověděl moc mediálního diktátora, který jako šedá myš v pozadí může doslova všechno.

„Já nevím jak vést noviny. Zkouším vše, co mě napadne.“

Kane je jako novinář velice pošetilý. Neláme si hlavu s nějakými novinářskými pravidly a předpisy. Neuznává staré osvědčené vedení novin. Když žádná válka na Kubě není, Kane zadá svým redaktorům dodat prozaické verše, zatímco on se postará o dodání války. I když jeho noviny neprosperují a stojí ho jeden milion dolarů ročně, Kane je naprosto předsvědčený o tom, že je nepřestane vést, i kdyby ho měly stát milion každý rok.

Neplánuje dopředu. Když koupí vydavatelství, nemá v plánu jako nový vydavatel nic jiného, než vydávat noviny. Rozhodl se, že bude ve své kanceláři bydlet tak dlouho, jak bude potřeba, aby byl pořád ve střehu. Jedna z věcí, které okamžitě změnil na chodu novin, byla pracovní doba. Novinky běží 24 hodin denně, tak i vydavatelství novin bude běžet 24 hodin denně.

„Myslím, že vedení novin bude zábavné.“

Kane se stal novinářem nemálo úspěšným. Pochází z vlivné rodiny a svůj obrovský kapitál se neostýchá použít a investovat do novin. Práce novináře a vydavatele ho upřímně baví a pomáhá mu s jeho vysokými politickými ambicemi.

Tento film vzbudil v době svého uvedení skandál, protože tiskový magnát a miliardář William Randolph Hearst vztáhl vyprávěný příběh na sebe. Hearst byl americký vydavatel novin, který vybudoval největší novinovou síť své doby. Především je jeho jméno ale známé v souvislosti s Josephem Pulitzerem, který byl jeho úhlavním obchodním nepřítelem.

Přidat komentář